Story #1 Jos

Verknocht aan de wereld van toerisme en de interculturele dimensie

  • 02.09.16

Jos van der Sterren is directeur van de Academie voor Toerisme en dit is zijn #NHTVstory:

”Toen ik studeerde wilde ik al reizen. Niet zozeer naar Amerika of naar grote steden, maar vooral naar landen die in ontwikkelingsgebieden lagen. Dus heb ik in Nicaragua gewoond en in Buenos Aires, Argentinië. Wat daar veel indruk op me gemaakt heeft is de kracht van de cultuur en culturele samenwerking. Het werken in toerisme is daar als sector een heel mooi platform voor om dat te faciliteren. Zowel voor studenten als voor docenten en voor onderzoekers die in deze sector aan het werk gaan.

Ik zat vooral in ontwikkelingssamenwerking, economische bedrijvigheid, kredietverlening en meer van dat soort projecten. Wel de economische kant, want ik ben econoom. Maar ik ben toch wel heel erg verknocht geraakt aan de wereld van toerisme, terwijl ik er eigenlijk niets mee te maken had.

De kracht van NHTV zit voor mij vooral in de interculturele dimensie. Toen ik bij NHTV ging werken als docent op de internationale opleiding was dat mijn motivatie. Dat is inmiddels alweer 13 jaar geleden en dat is nog steeds een drijvende factor in mijn werk. Dertien jaar geleden was ik veertig, mijn kinderen wonen in Breda en ik was op zoek naar werk dat wat dichter bij hen in de buurt was. Via BN De Stem, een advertentie in de krant, ben ik bij NHTV terecht gekomen. Ik had al eerder in Nicaragua als docent gewerkt, dus de verbinding met onderwijs had ik al gemaakt. Vooral de internationale verbinding kon ik nu ook opnieuw gaan maken. Ik heb gesolliciteerd op een functie als docent en zo ben ik hier aan het werk geslagen.

Dat was voor mij een verrassing en voor de mensen met wie ik werk ook wel denk ik.

Er is eigenlijk best veel vrijheid om het werk in te vullen op de manier zoals jij denkt dat het beste is. Dat is een enorm persoonlijk leerproces en ik denk dat een onderwijsinstelling daar heel erg behoefte aan heeft; aan mensen die daar continue mee bezig zijn. Het is de ruimte die je hebt om persoonlijke ontwikkeling te koppelen aan hoogwaardige dienstverlening van onderwijs, onderzoek en samenwerking met het bedrijfsleven. Daar wordt je op allerlei manieren in ondersteund; je wordt uitgenodigd om zelf initiatief te nemen en dat wordt dan ook gefaciliteerd. Dat heb ik als docent ervaren en dat merk ik in mijn huidige baan als directeur ook.

De nieuwe NHTV campus die eraan komt is daar een mooi voorbeeld van. Het voelt voor mij toch wel als een gemis dat we vier locaties hebben en dat je collega’s eigenlijk nauwelijks tegenkomt, alleen in de vergaderruimtes. Het lijkt mij een hele mooie stap als alle studenten en docenten straks bij elkaar op één plek kunnen zitten, waardoor die internationale kruisbestuiving nog veel krachtiger wordt.”

Als het verhaal van NHTV door mij verteld zou moeten worden, is het de kracht die je kunt halen uit samenwerkingen op internationaal en intercultureel gebied.