Story #6 Loek

Docenten benaderden mij voor een afstudeerstage binnen hun eigen onderzoek

  • 09.09.16

Loek van Laar is 4e jaars student Mobiliteit aan de Academie Built Environment en dit is zijn #NHTVStory:
”Bij mobiliteit moet je denken aan alles wat je buiten ziet wat met verkeer te maken heeft. De auto’s, de fietsen, de voetgangers maar ook het openbaar vervoer, dus ook de bussen en de treinen. Maar ook parkeren, onderzoeken, ontwerpen, simuleren en verkeersrichtingen instellen.

Ik heb drie jaar lang als student meegeholpen met de introductiecommissie. Verder help ik vaak met open dagen, open avonden en borrels. Ik ben door twee docenten gevraagd om samen met hen en acht studenten deel te nemen aan de zeepkistenrace. Met deze groep zijn we begonnen met het bouwen van een zeepkist voor de RedBull zeepkistenrace in Zuid Limburg. Uit 1400 inschrijvingen is ons team gekozen, samen met nog 59 andere teams. In die teams zat onder andere het eigen team van Red Bull met Max Verstappen, YouTube vlogger Enzo Knol en ook De Efteling deed mee, die natuurlijk hun zeepkist heel mooi in eigen stijl hadden aangekleed. Onze zeepkist is een (fiets) vliegmachine geworden. We zijn ermee naar beneden gegaan en hebben de finish gelukkig gehaald.

Later ben ik opnieuw door dezelfde twee docenten van NHTV  voor mijn afstudeerstage benaderd om onderzoek te doen in de richting waarin zij zelf onderzoek doen. NHTV doet heel veel onderzoek op fietsgebied en is nu bezig met de ontwikkeling van een fietssimulator.

Daarmee kun je het verkeer op straat gaan verbeteren, zonder dat je mensen met gevaar voor eigen leven de straat op hoeft te sturen om dingen te testen of dure aanpassingen moet doen voor een nieuwe infrastructuur. Wat we nu willen gaan proberen is om de standaard programma’s waar ingenieurs nu mee werken, om te zetten naar de simulator.

Een fietssimulator is een normale fiets die met een accu wordt vastgezet in een frame. Je krijgt een virtual reality bril op waarmee je een digitale omgeving te zien krijgt en daar doorheen kunt gaan fietsen. Het unieke van deze simulator is dat je met een Oculus bril op je hoofd zit.

Er zijn veel simulatoren, met name voor de auto. Die zijn toch net wat makkelijker te maken dan voor de fiets. Normaal gesproken zit je dan ook in een omgeving waarbij je kijkt naar een aantal televisieschermen, maar daar wordt eigenlijk alleen je zicht aan de voorkant gesimuleerd. Met de bril zie je de echte omgeving  in 360 graden, waardoor je helemaal om je heen kunt kijken in een virtuele wereld. Dus als je op de fietssimulator zit en je kijkt over je schouder, dan zie je ook echt wat daar gebeurt. De simulatie is opgebouwd in een game omgeving, daarmee werken we binnen NHTV samen met de Game Academy. Uiteindelijk is dat natuurlijk allemaal bedoeld om het verkeerssysteem op straat te optimaliseren.’’

Ik vind het leuk om mee te helpen en dan val je al snel wat meer op dan de gemiddelde student.