Story #19 Paul

Wat Steve Jobs zei klopt; ‘geen mensen aannemen om daarna te vertellen wat zij moeten doen’

  • 28.09.16

Paul van de Coevering is lector Urban Intelligence en dit is zijn #NHTVStory:

”Het project Calgary is vijf jaar geleden begonnen als een samenwerking waarbij ik als docent van NHTV en expert op het gebied van mobiliteit en ruimte, workshops gaf. Dat werd goed ontvangen, de Nederlandse blik werd daar wel gewaardeerd omdat we in Nederland veel ervaring hebben met fietsen; de andere ‘modes of transport’ zoals ze dat noemen. Vijf jaar geleden zijn we begonnen met studenten op dat project en zij hebben voor een aantal wijken in Calgary plannen gemaakt om de fiets infrastructuur aan te leggen en de openbare ruimte aantrekkelijker te maken, zodat de straat wat meer van de mensen werd in plaats van een plek om je alleen te bewegen met de auto.

Het idee is eigenlijk tot stand gekomen in samenwerking met Calgary. De organisatie Safer Calgary zet zich in voor een minder auto afhankelijke stad. De samenwerking met hen hebben we opgezet om met Nederlandse studenten en hun ‘aardappelblik’, inspiratie te bieden voor gebieden in Calgary. Dat werkt heel goed omdat de mensen daar heel anders tegen ruimte en mobiliteit aankijken. Omdat wij met een andere blik kijken zijn veel plannen die wij maken heel nieuw en tegelijkertijd confronterend, dat werkt enorm goed.

Het project doe ik nu samen met drie collega’s Ineke Spapé, Robert van Dongen en Olga Russel. Met ons vieren zijn we de afgelopen tijd bezig geweest om voor dit jaar een minor vorm te gaan geven, dat is een heel groot curriculum onderdeel van 30 punten, waar 25 studenten van Urban Design, Mobiliteit en Planologie aan mee kunnen doen om Calgary minder auto afhankelijk te maken.

Het grote voordeel van NHTV is dat je veel vrijheid hebt, ook bij het formuleren van je opdrachten en bij het invullen van het curriculum. Wat we dus heel veel doen, ook andere collega’s doen dat heel veel, is met de ene voet in het onderwijs staan en met de andere voet in de praktijk. Juist uit die praktijk halen we interessante cases op voor de studenten. Dat betekent dus dat je enerzijds je netwerk heel goed benut en je netwerk ook versterkt. Anderzijds betekent dat ook dat je altijd met actuele opdrachten kunt werken. Een opdracht doen voor een docent, dat komt bij ons nooit meer voor, bijna altijd moeten studenten een opdracht doen voor een externe opdrachtgever. Dat maakt het leuker voor studenten en het levert voor de opdrachtgever zelf hele interessante informatie op.

Er is natuurlijk een heel breed kader waarbinnen alles moet passen, maar we hebben als docenten heel veel vrijheid om met andere docenten opdrachten te definiëren en het curriculum vast te stellen. Dat zorgt voor veel intrinsieke motivatie omdat je dan de dingen oppakt waardoor je zelf gemotiveerd raakt. Omdat NHTV zorgt voor een goed team van docenten met verschillende expertises, kun je ze allemaal de ruimte laten om binnen hun expertise te excelleren. Dat is binnen NHTV heel goed mogelijk.”

Het is een beetje wat Steve Jobs altijd zei; je moet geen mensen aannemen om daarna te vertellen wat zij moeten doen, want zij zijn intelligent en zij moeten zelf hun richting bepalen. Die filosofie merk ik hier ook wel.