Story #25 Sjak

Het lijstje vanuit de Placement Office is gevuld met bestemmingen van over de hele wereld

  • 06.10.16

Sjak van Hoof is 4e jaars student Real Estate & Facility Management en dit is zijn #NHTVstory:

”Facility Management begon als een alternatief. Ik ben op NHTV met Hotel Management begonnen en dat heb ik niet gehaald in het eerste jaar. Toen ik te horen had gekregen dat ik het eerste jaar niet had gehaald, stonden er meteen 4 mensen om me heen die vroegen ‘hoe ging het?’. Toen moest ik dus vertellen dat ik niet door kon gaan maar omdat het zo goed beviel, wilde ik wel op NHTV blijven. De keuze voor Facility Management was snel gemaakt.

Wat mij goed bevalt, is dat mijn academie heel klein is. Het fijne daarvan is dat de lijntjes heel kort zijn naar de docenten toe en dat je heel persoonlijk wordt benaderd. En dat vind ik, in vergelijking met de universiteit waar ik eerder heb gezeten waar je echt gewoon een studentennummer van de velen bent, gewoon heel prettig. Het geeft je een gevoel dat je wordt gecontroleerd. Natuurlijk wordt je op jezelf aangewezen, maar ja, het wordt wel veilig. Dat is voor mij wel fijn die persoonlijke begeleiding, ik merk dat ik wel een beetje een stok achter de deur nodig heb.

Het fijne van NHTV is de betrokkenheid van de docenten: ze weten wat er speelt, ze weten wat er gaande is. Met mijn afstuderen ook. Als ik docenten in de wandelgangen tegenkom vragen ze me ‘goh Sjaak, hoe staat het ervoor, wat zijn de vorderingen?’. Dus dat is heel prettig, de betrokkenheid bij de studievoortgang.

Daarnaast vind ik het internationale van de opleiding heel fijn. In het derde jaar moet je verplicht naar het buitenland, dat sprak mij in het begin heel erg aan. Daarvoor was ik al eerder weggeweest, maar niet echt voor een langere tijd en niet echt heel ver weg. Dus toen die kans kwam in het derde jaar, dacht ik; ‘oké, ik wil echt lekker ver weg, lekker een andere cultuur ontdekken en kijken hoe het er daar ook professioneel aan toe gaat’. Je kunt ervoor kiezen om naar België te gaan, dat deden klasgenoten ook, maar het lijstje vanuit de Placement Office is gevuld met bestemmingen van over de hele wereld.

Een klasgenootje ging naar Sydney, een ander naar London, weer een ander naar Hamburg en ikzelf ben naar Kaapstad gegaan. Daar ben ik bij een conferentie organisatie gaan werken en dat was heel erg goed bevallen. Dat was een mooi avontuur. Buiten dat je daar werkte in een hele andere cultuur, in een andere omgeving en met hele andere mensen waar je al heel veel van leert, was de omgeving fantastisch, het was één groot paradijs. Terwijl iedereen hier in Nederland van de winter aan het genieten was zat ik daar, als ik klaar was met werken, lekker op het strand.

En buiten dat ik daar op stage zat, ben ik in Zuid-Afrika in contact gekomen met een modellenbureau en daar is een beetje het balletje van modellenwerk gaan rollen. Toen ik terugkwam in Nederland heb ik daar een bijbaantje aan overgehouden. Nu is het plan om als ik afgestudeerd ben, weer terug te gaan naar Zuid-Afrika en die carrière een beetje uit te bouwen.”

Facility Management heeft ook een goede uitkomst op een baan straks, het is een groeiende sector.